Feder penge típusok
warranty

A penge ereje (angolul: Force of the Blade; röviden: „FoB”)


Több rendszert is tesztelve arra jutottunk, hogy nem elég megbízhatóak vagy költséghatékonyak a feder pengék besorolását segítő rendszerek. Ezért létrehoztuk a saját módszerünk, amellyel azt mérjük, hogy egy fix mennyiségű nyomást követően kihajló feder penge mekkora „rugó erőt”, azaz nyomás gyakorol a hegyén. Így mérve létrehoztunk 3 erőintervallumot, vagy csoportot, amibe soroljuk a pengéinket:
- lágy
- közepes
- erős

LÁGY PENGE:

A lágy pengét kimagasló rugalmassága miatt könnyű víváshoz és erősen kontrollált gyakorláshoz ajánljuk. Nem alkalmas teljes erejű vívásra vagy tornákon való használatra. FoB: 8-10 kg

KÖZEPES PENGE:

A közepes penge az arany út a megfelelő szívósság és biztonságos rugalmasság között. Mindennapos, normál erejű víváshoz, edzésekhez ajánljuk.
FoB: 13,5-15,5 kg

ERŐS PENGE:

Kimagaslóan szívós, de még kellően rugalmas a biztonságos használathoz. Főleg versenyzőknek, tornákra ajánljuk használatát, mivel versenyszerű használat mellett is kitűnő élettartammal bír.
FoB: 16,5-18 kg

HOGYAN MÉRJÜK A PENGE EREJÉT?

Egy elég egyszerű rendszert alkalmazunk a pengék kategorizálására. A cél az volt, hogy bárki, bárhol (vevőként vagy akár versenyszervezőként) reprodukálni tudja a mérési eredményeinket, a lehető legkisebb anyagi és időbeli befektetéssel.

Két megoldással álltunk elő: van egy egyszerűbb verzió, amit gyakorlatilag bárki fog tudni használni, illetve van egy összetettebb verzió amit mi használunk a gyártás során a besoroláshoz.

Az egyszerű verzió:

Gyors, hatékony, mobilis és elég pontos megoldás a pengék ellenőrzésére. Amire szükségünk van hozzá az egy egyszerű (lehetőleg digitális) szobamérleg, melyet bármelyik háztartásban megtalálhatunk. Ha megvan a mérleg a federt ráhelyezzük teljesen függőlegesen (minimálisan stabilizáljuk a kezünkkel, de nem fejtünk ki rá erőt).

Ezt követően jött el az izommunka ideje: amint a mérleg lenullázta magát (fontos, hogy a feder tömege ne befolyásolja a mérési eredményeket, ezért mindig nullázást követően mérünk) a markolatgomb segítségével lenyomjuk – meghajlítjuk - a federt 10cm-et, teljesen függőleges erőt használva. Lenyomás közben fogjuk tapasztalni, hogy a feder pengéje egy pontot meghaladva nem fog küzdeni ellenünk, hanem viszonylag egyenletes rugóerőt ad le a mérlegre. Ekkor le tudjuk olvasni az adott penge erejét, azaz megkapjuk a „FoB” értéket.

Vigyázat: Minden esetben érdemes egy kemény felülettel vagy fém lappal letakarni a mérleget, hogy eloszlassuk a pontszerű erőkifejtését a federpengének, ezzel elkerülve a mérleg esetleges tönkretételét.

Hol lehet elrontani?

- nem zéróztuk le megfelelően a mérleget
- nem függőlegesen fejtettünk ki erőt a federre
- nem nyomtuk le a federt megfelelő mértékben (10-12cm)
- túlságosan lenyomtuk a federt
- rengeteg fajta mérleg létezik, előfordulhat, hogy az adott mérleg máshogy van kalibrálva. Nagy valószínűséggel így is hibahatáron belül fog mérni, de a végeredmény eltérhet.
Ezek azok a fő pontok, melyek esetében hibás mérést kaphatunk. Azt ajánljuk minden esetbe mérjünk legalább háromszor, így szűrve ki az esetleges hibás eredményeket.

Az összetett verzió:

Ez annyiban különbözik a fent részletezett módszertől, hogy építettünk egy gépet ami kiveszi a bizonytalan tényezőket az egyenletből. Így mindig fix a lenyomás mértéke és mindig függőlegesen történik. Ezzel fix, pontos és megismételhető mérési eredményekhez jutunk, így könnyedén be tudjuk határolni az adott pengének a besorolását. Annyi hátránya van a módszernek, hogy a gép kevésbé hordozható, mint egy szobamérleg.Regenyei Armory KFT
Hungary

Regenyei kardok HEMA rendezvényekre
vagy klub vívásra
Web design by Szente Ákos © 2014 - 2019 Regenyei Péter copyright all rights reserved.